NA AKÉ CHYBY V TABUĽKÁCH JE ŠÉF ALERGICKÝ?
Niektorá asistentka častejšie, iná občas, pripravuje pre šéfa rôzne čísla a prehľady v tabuľkách. Dávaj si ale pozor na niektoré základné veci, ktoré vedia šéfa napáliť.
Pozri, čoho sa vystríhať, aby si bola v jeho očiach pedant:
-
Nepreháňaj to s farbami buniek, resp. stĺpcov alebo riadkov. Farebný cirkus sa potom len veľmi ťažko dá lúštiť. Stačí farebne vyznačiť len podstatné oblasti tabuľky. A tiež, pozor, na príliš sýte farby, ktoré keď sa vytlačia, sú takmer čierne a tým pádom čísla v nich nečitateľné.
-
Nezarovnané čísla a texty. Najhoršie, keď je niečo vycentrované na stred a časť zase do strany. Pripravuj uniformné tabuľky a väčšinou sa snaž o zarovnanie hodnôt k pravej strane.
-
Zaokrúhľovanie čísiel. Nič nie je horšie, ako keď sa nechajú dve alebo dokonca tri desatinné miesta, keď ich netreba. Čísla potom vyzerajú mätúco.
-
Ohraničenie a štruktúra tabuľky sú bez vkusu. Pozor na tieto dôležité viditeľné nedostatky, lebo keď sa zle ohraničená tabuľka vytlačí, pôsobí amatérsky.
-
Veľkosť fontu je príliš malá alebo nevkusne veľká. Daj si na to pozor, pretože aj toto vie pokaziť dojem z reportu, na ktorom si pracovala možno aj dva dni. Profesionálne pôsobí, ak sa pohráš s podstatnými riadkami, ktoré budú boldom, aby sa odlíšili a hneď oči šéfa zaujali.
-
Častým problémom sú zle zvolené názvy stĺpcov, kde sa šéf nevie dovtípiť, čo daný stĺpec predstavuje. Ak z dôvodu šírky stĺpca vymyslíš nejaký iný názov alebo skratku, snaž sa byť úplne relevantná k obsahu stĺpca.
-
Nikdy nezabudni na nadpis. Každá profesionálne pripravená tabuľka musí mať výstižný nadpis.
E. Mučková, foto: archív SA